NL EN

Interview mentor Monique Rienks

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Monique Rienks, ben 53 jaar en 30 jaar getrouwd met Sieds. We wonen in Leeuwarden en hebben 3 volwassen kinderen. Ik ben zelfstandig professional en heb sinds 8 jaar een eigen buro voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wat is je mentor motto?
Zoals ook mijn motto in het leven is:
"oprechte betrokkenheid en verbinding. Want als we met onze eigen mogelijkheden, kennis en middelen een zinvolle bijdrage leveren aan het welbevinden en de groei en ontwikkeling van anderen, ons dat in ons leven ook veel inzichten en vreugde geeft".
Hoe lang ben je actief bij MentorProgramma Friesland?
Vanaf januari 2008, bijna 10 jaar. Inmiddels heb ik 5 mooie mentorrelaties gehad en ben momenteel mentor van Lianna, tweedejaars studente bij Friesland College en van Esther, zij doet dit jaar examen bij ROC Friese Poort. Ook ben ik al jaren, met enthousiasme een ambassadeur van MentorProgramma Friesland.

Wat is je meest bijzondere ervaring met mentoring?
Elke relatie die ik met mijn mentees ben aangegaan zijn bijzonder. Het vertrouwen, de band die je samen opbouwt, de verhalen die je deelt, de ontwikkelingen die je ze ziet maken zijn ieder op zich waardevol.

Een mooie anekdote is:
Felix, een kind-soldaat uit Sierra Leone was mijn eerste mentee van 2008-2011. Hij was toen 25 jaar en wij hebben langere tijd intensief contact gehad. Hij heeft uiteindelijk zijn HBO-diploma kunnen behalen met behulp van een netwerk wat we opgebouwd hebben. Daarnaast hebben we, samen met andere mensen vormgegeven aan een project in Sierra Leone om kinderen daar meer kansen op onderwijs te geven. Hij verhuisde na een paar jaar naar Breda en had na 8 jaar, ondanks onze inspanningen nog steeds geen verblijfsvergunning. Omdat we toen minder contact hadden zijn we elkaar min of meer uit het oog verloren. Tot ik samen met mijn man in 2013 naar Gambia reisde om daar projecten te bezoeken waar we bij betrokken waren.
Bij het inchecken hoorde ik mijn naam en daar stond Felix! Eindelijk met een Nederlands paspoort, voor het eerst na 10 jaar onderweg naar zijn thuisland Sierra Leone. Volgens hem was het geen toeval dat we samen in hetzelfde vliegtuig zaten (na een tussenlanding zou hij overstappen in een ander vliegtuig) maar wel 'zoals het had moeten zijn' want 'we hadden veel voor hem betekend en gedaan'. Toen we geland zijn heb ik hem bij de paspoortcontrole op de foto gezet met zijn eigen Nederlandse paspoort en een hele grote, blije glimlach.

Welk rolmodel heeft grote invloed op je gehad?
Dat zijn er verschillenden in diverse fasen in mijn leven.
Allereerst mijn zorgzame ouders die me veel liefde hebben gegeven en nog geven, die nog steeds, ondanks veel tegenslagen, optimistisch en positief in het leven staan en doorzetters zijn. Pipi Langkous, de eerste bioscoopfilm die ik als klein meisje gezien heb. De onbevangenheid, het pionieren, ontdekken en uitgaan van mogelijkheden vind ik zelf ook heel belangrijk in mijn eigen leven. Ook boer Paulus, waarbij ik een groot deel van mijn jeugd op de boerderij gewerkt heb, heeft mij veel zelfvertrouwen en zelfredzaamheid meegegeven.
Nelson Mandela, hoe hij in het leven gestaan heeft is waarschijnlijk voor heel veel mensen een voorbeeld. David Attenborough met zijn grote liefde voor de natuur en ons middels zijn prachtige uitleg laat zien hoe bijzonder en verbazingwekkend het leven op aarde is.

Vaak ook allerlei mensen die ik tegenkom of diegene die een belangrijke rol spelen in mijn dagelijkse leven en die zich durven onderscheiden en ergens voor staan. Allen inspireren mij, hebben me meer zelfbewuster gemaakt en verrijken mijn leven.

Welke vaardigheden waren het meest belangrijk in je carrire en hoe heb je die ontwikkeld?
Nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen autodidactisch toepassen. Zoveel mogelijk autonoom zijn, doorzetten en oprecht zijn. Geloven dat je veel meer dingen kunt dan je denkt door te doen en te ontdekken.
Durven ondernemen en uitgaan van mogelijkheden om met een positieve instelling en om vooral samen met anderen te kijken waar ieder op zijn eigen manier het meest tot z'n recht komt en zijn talenten de ruimte kan geven.

Ik geloof in empowerment en de 'ecologische' toepassing in de menselijke omgeving. Door hier dagelijks naar te proberen te handelen, zowel voor mijzelf als in mijn werk als professional heb ik inmiddels 8 jaar mijn eigen Buro Mpower, voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling van waaruit ik met particulieren en bij verschillende bedrijven aan het werk ben. Daarnaast zet ik mij, vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid in voor diverse non-profit organisaties.

Wat is jouw idee van ultiem geluk?
Allereerst samen in het hier en nu genieten van de onvoorwaardelijke saamhorigheid in ons gezin, het gezelschap van onze kinderen en hun relaties. Oprecht genteresseerd zijn en betrokken bij elkaar. Met elkaar waardevolle gesprekken hebben, de ene keer dieptepunten delen, dingen die er toe doen, de andere keer hoogtepunten en waar we trots op zijn. Het delen van eigen ervaringen. Ook veel lachen en lol hebben met elkaar. De kracht voelen van de band die we hebben.

Wat is je favoriete activiteit?
Buiten zijn!
In mijn vrije tijd ben ik vaak in mijn tuin bezig of maak ik graag lange wandelingen in de natuur. Afgelopen zomervakantie heb ik in Frankrijk zo'n 150 km gelopen en in het voorjaar o.a. nog de Mont Go in Javea beklommen tot op de top.
Koken en bakken om er daarna samen met andere van te genieten.
Het lezen van (auto)biografische boeken en fotograferen van bijzondere momenten.

Als je iedereen zou kunnen kiezen, wie zou jij zelf als mentor willen hebben en waarom?
Maxima vind ik, naast dat ze een mooie en stijlvolle vrouw is, ook intelligent en komt ze krachtig en toch ook gevoelig over. Ze past zich in allerlei verschillende situaties en milieus gemakkelijk aan en laat anderen in hun waarde zonder haar spontaniteit te verliezen.
Ik heb bewondering voor haar en vind haar een hele boeiende vrouw.

Aan welke mentor geef je hierbij de pen door?
Omdat ik zelf al heel wat jaren bij het mentorprogramma betrokken ben lijkt het me wel leuk om de pen door te geven aan iemand die nog maar net mentor is, nl. Marjon Hakse.

terug
nhl-stenden
md46
md47
nordwin
logo van hall