NL EN

Verkiezing Sociaal Ondernemerschap

Wat zijn de beste voorbeelden van sociaal ondernemerschap in Friesland?
Studenten brengen vernieuwende ondernemingen in kaart voor verkiezing

Met je onderneming de wereld verbeteren. Dat is wat Sociale Ondernemers doen. Eigenlijk hebben deze ondernemers dezelfde doelstellingen als goede doelen, maar gebruiken ze de strategieën uit het bedrijfsleven. Zo draagt Henk Markus met zijn restaurant Het Ambacht bij aan de herintegratie van jongeren uit de Wajong. Zij krijgen zo een kans op de arbeidsmarkt, en wij kunnen genieten van heerlijke gerechten. Daan Levy van Speelkracht richt samen met buurtbewoners de wijk opnieuw in of bouwt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mobiele koffiesalon. Verdienen ze daar geld mee? Jazeker. Maar dit is niet het hoofddoel. Hun zakelijk model bevat tevens een maatschappelijke missie. Samen met Donkergroen en ECOStyle zijn Markus en Levy genomineerd voor de verkiezing Sociaal Ondernemerschap.

Ter gelegenheid van het aflopen van de Millenniumdoelen en de laatste editie van het 2015Festival, organiseerden het Millenniumnetwerk Fryslân en SESAME Jongeren een verkiezing, namelijk ‘Sociaal Ondernemerschap Friesland 2015’. Student-projectleider Bertwin Kampman: “We organiseerden deze verkiezing om twee redenen. De noodzaak voor sociaal ondernemen wordt steeds groter. Daarnaast geven jongeren aan dat het gedachtegoed van sociaal ondernemerschap beter bij hen past. Met deze verkiezing brengen we dit vernieuwende business model onder de aandacht. Hoe meer ondernemers dit model kiezen, hoe beter de wereld er van wordt!”
Studenten van MBO en HBO instellingen trokken Friesland in. Hun doel? Zoveel mogelijk bedrijven aan de tand voelen over sociaal ondernemerschap. Een deskundige jury, bestaande uit Sjoerd Galema (voorzitter van VNO-NCW Friesland), Wietse Nieuwenhuis (Directeur van Inbak) en Evelijne Bruning (Directeur The Hunger Project) koos uit de 17 deelnemende bedrijven de vier beste kandidaten uit. Op het 2015Festival werd de winnaar bekend gemaakt. Eerste prijs was een reis met ondernemers naar het Katakle-project in Benin, een initiatief van het bedrijfsleven om honger in Benin definitief te beëindigen. Tweede prijs is een bezoek aan sociale ondernemingen in Barcelona, samen met SESAME Friesland. Derde prijs is een portret van het bedrijf in Ondernemend Friesland.


VIER winnaars!


De vier prijswinnaars voor de Verkiezing Sociaal Ondernemerschap Friesland 2015 zijn:


- Het Ambacht
In Restaurant Het Ambacht in Heereveen worden per jaar worden 10 tot 15 jongeren opgeleid tot horecaprofessionals. Ook wekt het restaurant eigen geothermische energie op, met een warmwaterpomp.

- Ecostyle
ECOstyle verkoopt producten voor tuinen en huisdieren, voor particulieren en het bedrijfsleven. Al deze producten zijn ecologisch verantwoord. Daarnaast bedenkt Ecostyle projecten voor bodem, plant en dier.

- Donkergroen
Donkergroen ontwikkelt samen met haar creatieve groendenkers en doeners daktuinen, speelplaatsen, parken en al hun andere groene projecten. In hun werk houden ze de drie P’s People, Planet, Profit hoog in het vaandel!

- Speelkracht
Speelkracht ontwikkelt plaatsen waar mensen werken, wonen, leren en spelen. Een speeltuin, een park, een plek. Dit wordt niet alleen gedaan, maar samen met de mensen voor wie het project bedoeld is. Zo zorgt eigenaar Daan Levy voor resultaten waar alle betrokkenen zich eigenaar van voelen.


Logo Sesame
nhl-stenden
md46
md47
nordwin
logo van hall