NL EN

Ervaringen

Jelte Kloostra - studentmentor
Ik ben Jelte Kloostra, 19 jaar en ik studeer Small Business op Stenden hogeschool. Binnen onze opleiding hebben wij de kans gekregen ons aan te melden bij MentorProgramma Friesland.
In eerste instantie vond ik dit niet erg duidelijk en begreep ik niet helemaal wat de bedoeling of het 'nut' hiervan was. Toen ik mijn mentee ontmoette wist ik nog steeds niet precies wat ik moest doen, maar dit leer je hier juist.
Allereerst probeer je te achterhalen waarom de mentee zich heeft aangemeld en wat hij/zij hiermee wil bereiken. In mijn geval was dit zelfverzekerdheid. Hier wist ik wel wat mee, omdat ik nergens bang voor ben, doe wat ik wil en daarnaast wel mijn eigen grenzen ken. De aanpak was mijn eigen verantwoordelijkheid.
We zijn bij de kern begonnen, namelijk:

- het afstappen op mensen
- kunnen omgaan met kritiek
- het onbekende durven aangaan

Ik heb deze situatie vanuit mezelf beschreven met een aantal voorbeelden. Hij zag hierna in dat het dus mogelijk is om nergens bang voor te zijn. Ik als de Noordpool en hij als de Zuidpool in dit opzicht hebben het hierover gehad. Na een aantal ontmoetingen merkte ik op dat hij steeds zelfverzekerder werd. Mijn mentee is nu goed op weg en heeft 'het licht' zegmaar gezien.
Het bewust worden van de huidige situatie en dit creatief aanpakken, is voor mij van toegevoegde waarde. Hij is zelfverzekerder en staat zijn mannetje. Dit wil ik maar even zeggen!

Jelte Kloostra
Small Business & Retail Management
Stenden Hogeschool
Marijke Hornstra - studentmentor
Na een aantal eerdere ontmoetingen had ik weer een afspraak met mijn mentee staan. Het gesprek verliep soepel. Ze heeft moeite met het schrijven van verslagen. We hebben samen een lokaal opgezocht en mogelijkheden besproken om haar manier van verslagen schrijven te verbeteren. Ze had niet een actieve denkhouding, hier heb ik haar in ondersteund. Bij aankomst had zij, speciaal voor mij, een verslag over zichzelf geschreven. Ik vond dit erg fijn om in ontvangst te nemen.

Na onze bijeenkomst zijn wij samen naar het station gelopen en kwam ik erachter dat het echt een hele lieve meid is; zorgzaam. We hebben leuk gekletst en ze stelde steeds meer vragen. Deze gingen bijvoorbeeld over haar OV, het schrijven van een sollicitatiebrief, de betekenis van woorden, etc. Ik heb haar mijn sollicitatiebrief gestuurd en heb haar gevraagd om feedback. Hiervoor hebben we een vervolgafspraak gemaakt.

Na de herfstvakantie spreken we weer af, ik geloof er wel in.

Marijke Hornstra
Small Business & Retail Management
Stenden Hogeschool
Lara Reisdorf - studentmentor
Mijn mentee en ik kennen elkaar sinds oktober 2010 en hebben regelmatig contact met elkaar. In het begin was mijn mentee met zijn opleiding voor het leger gestopt en met een opleiding voor sportleraar begonnen. Hij kwam regelmatig niet op school, wat voor de directrice aanleiding was om naar een studentenmentor voor hem te vragen. In het begin zagen we elkaar n keer per week, maar na circa twee maanden was hij niet meer telefonisch bereikbaar. Ik wilde het contact niet verliezen en fietste af en toe bij zijn huis langs. Twee keer liet ik een brief met mijn nummer en mijn stagetijden achter, zodat hij mij misschien zou kunnen bereiken. Bovendien vroeg ik zijn huisgenoten hem de boodschap door te geven dat ik langs geweest was. Op mijn vrije dag werd ik op mijn stage gebeld dat mijn mentee er weer was. Wij zagen elkaar de dag erop en hij vertelde mij wat er aan de hand was. Daarna hebben wij elkaar regelmatig gezien of telefonisch contact gehad. Het mentorschap duurt nu meer dan een half jaar en wij hebben een hechte band met elkaar. Ik heb ervaren wat men kan bereiken door iemand vertrouwen te schenken en door in de sterke kanten van iemand te geloven. Het mentorschap heeft mij veel geleerd en ik heb nieuwe vrienden ontmoet.

Lara Reisdorf
Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Stenden Hogeschool
Anke Odinga - studentmentor
Enkele maanden geleden ben ik gekoppeld aan mijn mentee Sanne.
Naar aanleiding van een voorlichting die ik in haar klas gaf raakte ze genteresseerd in het MentorProgramma Friesland. Na deze voorlichting heb ik een gesprek met haar gevoerd om verdere informatie over het mentorschap te geven. In dit gesprek heeft ze over zichzelf verteld en gaf ze aan waarom ze een mentor zou willen hebben. Ik herkende me in haar verhaal en voelde een klik tussen ons. Het was aan mij om een mentor voor haar te zoeken, maar eigenlijk wilde ik zelf heel graag haar mentor worden. Ik heb dit met haar bespreekbaar gemaakt en ze gaf aan dat zij hier ook open voor stond.

Haar leervraag gaat over het aanbrengen van structuur in haar schoolwerk zodat ze haar schooljaar kan halen. Op dat moment leek het alsof dit niet zou lukken. Samen met haar heb ik toen een planning gemaakt en zijn we om tafel gegaan met haar docent. Om de twee weken bekijken we haar planning en bespreken we deze. Daarnaast besteden we ook aandacht aan andere dingen. Zo bied ik ook een luisterend oor en wisselen we ervaringen uit. Ik merk dat ik hierdoor ook echt een band met haar opbouw en dat het contact steeds beter wordt. Zelf geeft ze aan meer vertrouwen in zich zelf te hebben met betrekking tot haar schoolwerk en is ze er nu van overtuigd dat ze het gaat halen. Ik vind het fijn dat ik dit voor haar kan betekenen door mezelf te zijn en echt naar haar te luisteren. Het geeft mij een goed gevoel dat ik haar kan ondersteunen en ze hierdoor weer in zichzelf is gaan geloven!

Anke Odinga
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
NHL Hogeschool

Ervaringen groepsmentoring


Persoonlijke gesprekken
Tijdens de persoonlijke gesprekken komen veel onderwerpen aan de orde die voor de jongeren belangrijk zijn, zoals vrienden, vrije tijd, en ook stage lopen, of situaties die ze thuis beleven. De studentmentoren bieden een luisterend oor voor de jongeren en delen hun eigen ervaringen met de jongeren zodat ze daar weer van kunnen leren.

Rob, student Sociaal Cultureel Werk:
Ik probeer mijn mentees te motiveren in de keuzes die ze maken, en ze persoonlijke aandacht te geven.

Hester, student SPW ROC Friese Poort:
Ik vind de leerlingen in mijn groep heel leuk en open. Ze luisteren heel goed naar ons en zijn heel benieuwd naar onze ervaringen over van alles. Dan zie ik hen denken: He, zo kan het ook

Sieuwke van der Velde, student SPH van Stenden hogeschool:
Ze durven ons vragen te stellen, ik denk omdat we ook jongeren zijn. Ik help mijn mentee om het nut van school en stage in te zien, en om echt bezig te gaan met zijn toekomst. Ook als je bij voorbeeld een opdracht vervelend vindt, het is wel belangrijk voor later.
Ik en groepsmentoring
Ik heb stage gelopen voor het MentorProgramma Friesland. Ik ben voor 20 weken een mentor geweest voor een groepje leerlingen in de klas f12 op de Liudger in Drachten.
Ik heb veel van dit werk als mentor genoten. Elke week was weer een nieuwe uitdaging. Voordat ik begon in drachten had ik nog geen idee wat ik wou gaan doen in de toekomst. Door mijn opleiding scw wist ik al wel dat ik graag met mensen wou gaan werken. Maar wat voor welke mensen en op wat voor manier, was allemaal nog heel onduidelijk. Door het MentorProgramma ben ik erachter gekomen dat ik met jongeren wil werken. Niet met groepen jongeren maar het ondersteunen van een individu. Dit geeft mij een enorm voldaan gevoel: je kunt wat betekenen voor iemand en je ziet dat die gene groeit.
Ik heb ook veel geleerd als mentor. Ik weet nu een stuk beter hoe ik jongeren moet benaderen en hoe ik ze de goeie kant op moet wijzen. Hoe ik een professionele houding aanneem zonder te streng over te komen en hoe ik met slecht nieuws om moet gaan.

Wat doe je als mentor:
We bouwen een band op met de jongeren en bieden hen ondersteuning waar nodig. We zijn een luisterend oor, maar ook een voorbeeld voor hen. Tijdens de workshops delen we onze eigen ervaringen, zodat ze daarvan kunnen leren.

Rob Jorritsma (Sociaal Cultureel Werk)
nhl-stenden
md46
md47
nordwin
logo van hall