NL EN

Doorstroom studentmentoring

Mbo’ers die naar het hbo willen hebben veel vragen. Bijvoorbeeld over de stad, op zichzelf wonen, de studie, de studentenvereniging en meer. Je wilt graag slagen op het hbo maar voelt veel op je afkomen. MentorProgramma Friesland organiseert mentoring en rolmodelschap voor mbo- en hbo-studenten, met als doel jongeren te versterken in hun keuzeproces. Dit gebeurt door het aangaan van een persoonlijk contact, een studentmentor relatie. De benadering versterkt jongeren in hun keuzeproces en vergroot daarmee de kans van slagen op een effectieve aansluiting tussen mbo en hbo.

In een studentmentor relatie trekken mbo’ers die de stap naar het hbo willen zetten minstens een half jaar - en veelal nog langer - op met een hbo’er. NHL hogeschool, Stenden hogeschool, Friesland College, ROC Friese Poort en Nordwin College zijn programmapartners. Jaarlijks brengt het MentorProgramma Friesland gemiddeld 250 van deze jongeren met elkaar in contact. De hbo’er herkent de vragen van de mbo’er. Ook hij of zij is ooit zo begonnen met studeren in een nieuwe omgeving. De hbo’er moedigt de mbo’er aan om die vragen te stellen en vertrouwen op te bouwen. En voor de hbo’er is het programma een grote kans om zichzelf te ontwikkelen en te vormen, als coach voor de ander en zichzelf als persoon.

Een van de vragen waarbij de hbo’er een mbo’er helpt is het jezelf motiveren voor en het structureren van studeren, in die vaak geheel nieuwe omgeving. Het gaat daarbij vooral om de ontwikkelen van de zogenaamde soft skills.

Onlangs stonden de studentenmentor activiteiten in de spotlight op de website van de Vereniging Hogescholen.


flyer doorstroom jpg
nhl-stenden
md46
md47
nordwin
logo van hall